Pentru că Parlamentul nu-i mai încape, senatorii și deputații apelează la o măsură extremă

Publicat: 25/02/2013, 10:10
Actualizat: 19/05/2015, 18:44

Senatorii și deputații vor sta în această legislatură și la balcoanele Parlamentului, măsura fiind luată din cauza numărului prea mare de aleși – 588.

Până acum, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului se desfășura în sala Camerei Deputaților, unde încăpeau cei 471 de parlamentari. Cum la alegerile din 9 decembrie au fost aleși 588 de parlamentari, iar sala era prevăzută pentru maximum 501 locuri, plenul reunit a fost mutat în sala „Alexandru Ioan Cuza”. Sala nu a fost însă pe gustul parlamentarilor, considerându-se că nu este potrivită pentru o astfel de activitate. De aceea, în Parlament se modifică balcoanele de la Camera Deputaților pentru ca parlamentarii să revină acolo la ședințele de plen reunit.

MEDIAFAX FOTO – Răzvan CHIRIȚĂ – sala de plen reunit „A.I Cuza”

În discuțiile parlamentare există două variante în privința ocupanților locurilor de la balcon: ori acolo vor sta toți senatorii, ori fiecare grup parlamentar va decide cine stă în zona balcoanelor.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat pentru gândul că a fost informat despre posibila mutare a sălii de plen reunit și că ar fi „bucuros” dacă acest lucru s-ar întâmpla. Liberalul a precizat că nu s-au stabilit încă ocupanții locurilor de la balcoane.

Deputatul USL Eugen Nicolicea nu a fost informat despre această mutare a sălii de plen reunit, dar a precizat că „i se pare o idee foarte bună”.

„Am mai avut o situație similară în Dealul Mitropoliei, când se întrunea plenul reunit. Bănuiesc că Birourile Permanente vor decide repartizarea în sală, senatorii și deputatii au libertatea de a așeza în orice loc liber doresc. A fost o sală improvizată cea de la Alexandru Ioan Cuza”, a declarat pentru gândul Nicolicea.

Ce spune Direcția Tehnică din Camera Deputaților

Direcția tehnică a Camerei Deputaților a început astfel să modifice balcoanele pentru ca parlamentarii să poată sta în ele în timpul ședințelor de plen.

„Vom folosi balcoanele de la primul nivel, care în momentul acesta au disponibil un număr de 188 de locuri, din care, restricționând, conform cutumei parlamentare, partea pentru diplomații oficial, balconul central, rămâne un număr suficient de locuri pentru amplasarea celor 588 de parlamentari, senatori și deputați”, a declarat pentru gândul Alexandru Tănase directorul Direcției Tehnice din Camera Deputaților.

El a precizat că au fost amplasate microfoane la balcoane pentru ca un parlamentar care dorește să intervină să nu coboare până la tribună pentru a lua cuvântul. De asemenea, fiecărui parlamentar i s-a asigurat o masă pentru laptop și alte lucruri personale.

„Până acum, difuzoarele de la balcoane erau oprite. Când se vor folosi pentru uz parlamentar prin extinderea sălii de plen de la partea de amfiteatru la următorul nivel, acele boxe vor fi pornite și vor asigura nivelul de sunet necesar ca să se audă”, a subliniat Tănase.

În privința dilemei cine va sta la balcon, cutuma parlamentară prevede că decizia aparține președinților celor două Camere și liderilor de grup.

Directorul Direcției Tehnice din Camera Deputaților susține că fosta sală de plen „Alexandru Ioan Cuza”, din caza unor particularități arhitecturale impunea închirierea unor elemente de sceno-tehnică și logistică la fiecare ședință de plen.

„Pot să vă spun că și aceasta a fost un argument pentru mutarea sălii de plen comun. Cheltuielile au fost partajate între Senat și Camera Deputaților, într-un mod echitabil”, a declarat pentru gândul Tănase.

El a menționat că sala „Alexandru Ioan Cuza” se pretează mai degrabă pe un eveniment de altă natură, de genul conferințelor sau congreselor.

În zona balcoanelor, parlamentarii nu vor beneficia de sistemul de vot electronic.

„Trebuie văzut pe parte politică dacă se consideră viabilă extinderea acestui sistem și în zona balcoanelor pentru ședințele de plen comun”, a spus directorul din Camera Deputaților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Cum arată ferma pe care Tavi Colen o deține în mijlocul Bucureștiului! Are peste 1000...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Revoluție în sistemul de pensii. Nimeni nu era pregătit pentru așa ceva
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Au fost descoperiți primii strămoși ai scorpionilor, ai păianjenilor și ai crabilor potcoavă
×